top of page

Stemmen voor een pianoconcert

Een samenvatting van een concertstemming in 9 minuten. Het stemmen zoals ik het heb geleerd van mijn vader... luisteren en voelen.

Deze manier van stemmen is heel anders als stemmen met een computer waarbij toon voor toon wordt gestemd.

Op stemmen op gehoor wordt er continue vergeleken met de intervallen octaaf, kwart, quit, terts, sext en duodecime.

Overigens maak ik ook in veel gevallen gebruik van geavanceerde stemsoftware. Het is maar net in welke situatie het stemmen moet gebeuren en hoe de huidige staat van de oude stemming is en wat uiteindelijk het resultaat moet worden.

Maar stemmen op gehoor vind ik toch het fijnste. Het is een proces van jaren ontwikkeling en ik groei nog steeds.

Ben jij ook pianostemmer en stem je minder op gehoor.. dan zou ik willen zeggen blijf vooral stemmen ook op je gehoor en probeer je te ontwikkelen hierin. Dan blijft het oude ambacht in stand en geeft het erg veel voldoening.

Het is tenslotte jouw handtekeningCommentaires


bottom of page