top of page

Unieke samenwerking

Unieke samenwerking Ter voorbereiding van het pianoconcert van Arcadi Volodos op donderdag 5 oktober, is piano-technieker Michel Brandjes naar de concertzaal in Tilburg gekomen om aan de vleugel te werken. Als geen ander kent hij Volodos en daarom zal hij ook de vleugel speciaal prepareren voor het pianoconcert. Over de bekwaamheid van Michel Brandjes zijn de pianisten heel duidelijk:

  1. Radu Lupu: “De meeste technici stemmen alleen maar. Maar Brandjes is een artiest. Als hij aan een vleugel heeft gewerkt, is het je droominstrument geworden.”

  2. Mitsuko Uchida: “In Amsterdam weet ik dat Michel Brandjes er is. Dat scheelt een hoop stress.”

  3. Daniel Barenboim: “Mijn wensen voor het stemmen zijn volkomen doorsnee, geloof ik. Maar dat maakt de manier waarop Michel Brandjes ze inwilligt niet minder bijzonder. Hij is de wereldtop.”

  4. Arcadi Volodos: “Een tovenaar. Dat is voor mij de enige juiste term voor Brandjes. Ik werk over de hele wereld, en kan dus naar eer en geweten zeggen dat hij naar mijn smaak de allerbeste is.”

  5. Ivan Moravec: “Michel Brandjes is een van de drie echt grote pianotechnici ter wereld.”

  6. Maria João Pires: “Pianospelen is een mix van kunde, muzikaliteit en intuïtie, maar pianotechniek ook. Goede technici zijn niets minder creatief dan pianisten.”

  7. Alfred Brendel: “Er zijn op de wereld honderden slechte pianostemmers. En dan heb je nog twee excellente vaklui. Michel Brandjes is één van hen.”

Het is dan ook heel bijzonder om een hele middag samen met hem door te brengen en ik voel me ook echt bevoorrecht dat hij al zijn geheimen met mij wilde delen. Geïnspireerd zal ik de volgende keer weer de vleugel klaarmaken. Indien u echt een heel bijzonder pianoconcert wilt bijwonen grijp dan uw kans om te komen kijken en luisteren.

Comments


bottom of page